KAKO SE JE RODILA IDEJA GURMANSKIH VINAIGRE PRELIVOV

Pri odkrivanju novih jedi in okusov ob druženju s prijatelji smo slučajno naleteli na zanimiv kontrast sladko-kislo, ki je raznovrstnim jedem dodal nove dimenzije. Po igranju z različnimi sestavinami in iskanju receptov smo odkrili, da sorodnih izdelkov v Sloveniji še ni, da pa so podobni izdelki kulinarični trend, predvsem v moderni francoski kuhinji.

Poglobili smo se v recepture, kuhinjo spremenili v domač laboratorij, hladilnik v skladišče in prišli do kulinaričnega odkritja. Po odličnih odzivih najbližjih in prijateljev, ter dejstva, da na lokalnem trgu še ni primerljive ponudbe, smo spoznali, da imamo poslovno priložnost.

OD IDEJE DO IZDELKA IN POSLOVNEGA NAČRTA VINY&GRETA

S prepričanjem, da imamo izdelek, ki bo prodajna uspešnica, smo hitro spoznali, da je velika razlika med domačo pripravo in proizvodnjo za množično prodajo na trgu. Zavihali smo rokave, se poglobili v tehnologijo, standarde, postopke priprave, kje kupovati najboljše sestavine. V nekaj mesecih nam je uspelo recepte izpiliti do te mere, da imamo za trg pripravljene štiri odlične vinaigre s sadjem. Zaradi poslovnih izkušenj smo vedeli, da potrebujemo jasen poslovni načrt in blagovno znamko, ki pooseblja nas in naše izdelke. Sledila je ocena stroškov, investicij,… in iskanja primernih parterjev, saj smo se zavedali, da potrebujemo dodatne izkušnje in podporo.

S PARTNERJI HITREJE DO URESNIČITVE

Takoj smo začeli iskati partnerje v želji po najboljši in fleksibilni rešitvi.

Tu smo našli skupno točko s podjetjem Čili Pipp, kjer nam je Tomaž nesebično prihranil učenje na napakah, nas spoznal s tehnologijo in na koncu omogočil vitko proizvodnjo. Za povrh pa je iz njegove njive, tudi odličen čili, ki da karakter Viny& Greta Paradižnik Čili prelivu. Pomembnega partnerja smo našli v centu inovativnega podjetništva, ki s prav tem namenom deluje v sklopu NLB. S podjetniškim kreditom so nam omogočili lažje financiranje nabave vseh surovin in materiala in tako premagati vrzel med obdobjem, ko samo nastajajo stroški, prihodkov pa ni še od nikoder. Ostalo pa je najtežje vprašanje, kako tržno pristopiti in predstaviti naše izdelke, saj na trgu odpiramo novo kategorijo, kar pa ni enostavno za Start-Up podjetnike.

ŠTARTAJ SLOVENIJA NAM ODPRE VELIKA VRATA NA TRG

V februarju smo izvedeli, da bo v letu 2017 ponovno izveden razpis za projekt Štartaj Slovenija. Odločitev je padla v sekundi.

Z uspešno prijavo bi dobilo odlično priložnost za najtežji del, predstavitev naših Viny & Greta izdelkov trgu. To moramo izkoristiti. Po dobro pripravljeni predstavitvi poslovne ideje in izdelkov Viny&Greta, nas je komisija Štartaj Slovenija izbrala. Tako so se nam je odprla vrata in pot na prodajne police Spara in s tem do vseh, ki radi kuhajo in spoznavajo nove okuse.

PODPORA BLIŽNJIH

Polna angažma na projektu seveda vpliva tudi na privatno življenje. V začetku v idejo vlagaš ogromno časa, pa ne veš, če in kdaj se ti bo to obrestovalo. V našem primeru nam naše družine in prijatelji, namenila vso potrebno podporo, da smo lahko ta projekt uresničili.